'T schip

As verstrooien op zee, een mooie ceremonie

Geplaatst op

Het verstrooien van as op zee is de laatste jaren steeds populairder geworden. Niet alleen omdat het goedkoper kan, maar ook doordat de traditie van het begraven op je eigen stuk land veranderd is. Vroeger woonden de meeste gezinnen hun hele leven lang in hetzelfde gebied waar ze werden geboren. Generaties werden begraven op dezelfde begraafplaats, vaak in een familieperceel of op het eigen landgoed.  Het was gebruikelijk om de graven van hun familieleden regelmatig te bezoeken.

 

Het uitstrooien van as op zee, in een rivier of in een meer

Een populaire optie is om met een begrafenisondernemer een crematie te regelen en boot te huren, om direct het water op te gaan. Je kunt het as eventueel ook over de kant van een rivieroever, brug of kade te strooien. Dit is echter minder privé en het kan een moeilijker zijn om dit sierlijk te doen – maar het heeft wel het voordeel dat u uw locatie en timing vrij kunt kiezen en zoveel gasten kunt uitnodigen als u wilt.

 

Hulp van een ervaren uitvaartondernemer

Mocht je hulp willen bij deze keuze, vraag een ervaren uitvaartondernemer om hulp. Bijvoorbeeld één van onderstaande.

 

 

Het formaat van een ceremonie voor het verspreiden van as op zee of op een rivier kun je afhankelijk van het budget volledig zelf bepalen.

 

Ceremonie op zee of op het strand

Meestal wordt er gekozen om een paar woorden over de overledene te zeggen, muziek te spelen en de as in het water los te laten. Je kunt hierbij de precieze invullen natuurlijk volledig afstemmen op de overledenen en de aanwezige nabestaanden.

 

Het gebruik van niet biologisch afbreekbare hommages wordt hierbij ontmoedigd. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een bloemenkrans en eventuele papiertjes met berichten gebruiken. Zorg wel dat de bloemist op de hoogte is waar de bloemenkrans voor dient, zodat ze de niet afbreekbare elementen uit het boeket weglaat.

 

Let goed op de wind bij het verstrooien van de as! Houd de urn onder de middelhoogte en zorg ervoor dat de wind in de rug waait en weg van u en eventuele gasten. Er zijn ook speciale urnen beschikbaar voor het verstrooien van as.

 

Urnen en speciale bootjes voor het verstrooien van as op zee

Terwijl u de as met de hand in het water kunt strooien (hetzij door ze zachtjes uit de urn te gieten in de buurt van het wateroppervlak, hetzij door de gasten hetzelfde te laten doen met elk een kleine hoeveelheid), kunt u ook overwegen om een speciale biologisch afbreekbare waterurn te gebruiken.

 

Een biologisch afbreekbare urn neemt de zorg weg dat de as weer op de boot blaast. De urn zal vaak een tijdje drijven voordat hij stil in het water zinkt.

 

De meeste urnen voor het verspreiden van as op zee op deze manier zijn gemaakt van papier of karton, maar er zijn ook Himalaya zoute urnen die zullen oplossen, evenals Viking begrafenisboot urnen kunt u in brand steken in een echt dramatische ceremonie.

Gerelateerde berichten

Tips voor het creëren van een gezonde werkomgeving

We besteden het grotendeels van onze tijd aan werk. Door naar kantoor te gaan, onderweg te denken aan werk of juist in de avonden en in het weekend...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden